background

Czy ksylitol jest zdrowy? - cukier brzozowy pod lupą

Coraz więcej osób eliminuje biały cukier ze swojej diety. Zastępują go m.in. ksylitolem. Co to jest ksylitol, czy jest on zdrowy i bez obaw można go spożywać zarówno w napojach (np. kawie czy herbacie), jak i w wypiekach? Czy faktycznie nadaje się dla cukrzyków? Odpowiadamy!

Czym jest ksylitol?

Ksylitol - co to jest? Nazwa dla niektórych wciąż brzmi tajemniczo, mimo że ta substancja słodząca jest coraz częściej stosowana w kuchni jako zamiennik białego cukru.  Ksylitol fiński - cukier brzozowy jest zdrowszym i zdecydowanie mniej kalorycznym odpowiednikiem białego cukru. Ma nie tylko mniej kalorii (około 40%), ale także ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest rekomendowany cukrzykom. Jest metabolizowany bez użycia insuliny.

Ksylitol swoim wyglądem przypomina zwykły cukier, jest także odporny na działanie wysokich temperatur - można go więc z powodzeniem stosować w wypiekach. Wiele osób zastanawia się czy ksylitol jest zdrowy, zwłaszcza że kilka lat temu świat zalały “podróbki” ksylitolu, który jest robiony z kukurydzy. Przed zakupem zawsze należy sprawdzić, z jakiego kraju pochodzi produkt.

Właściwości ksylitolu (cukru brzozowego)

Ksylitol nie tylko poprawia mineralizację szkliwa, ale również nie wywołuje próchnicy (jak biały cukier). Oprócz tego ułatwia mineralizację w ogóle - wspomaga wchłanianie wapnia przez organizm, więc może pomóc w profilaktyce osteoporozy. Oryginalnego cukru brzozowego nie poddaje się fermentacji - wobec tego nie zamieni się od w kwasy przez bakterie, które znajdują się w naszej jamie ustnej.

Działanie ksylitolu

Spożywanie ksylitolu niesie ze sobą wiele korzyści. Ksylitol m.in.:

  • zmniejsza łaknienie na słodycze,
  • redukuje wydzielanie insuliny,
  • opóźnia proces starzenia,
  • przeciwdziała otyłości (spożywany z umiarem),
  • wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego,
  • powoduje wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych w jelitach, ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol - ile kosztuje? Gdzie go kupić?

Ksylitol fiński kosztuje około 30 złotych za kilogram. Nie warto więc kierować się wyłącznie ceną, ponieważ podróbki ksylitolu, pochodzące z Chin, są dużo tańsze, ale również mniej zdrowe. Warto też pamiętać o tym, że ksylitol chiński produkowany jest z kukurydzy modyfikowanej genetycznie.

Czy ksylitol jest szkodliwy?

Ksylitol nie jest szkodliwy, jednak należy pamiętać - jak ze wszystkimi produktami - że należy stosować go z umiarem. Za duże ilości ksylitolu mają działanie przeczyszczające. Ksylitol (cukier brzozowy) ma różne opinie, które zwykle opierają się o kraj pochodzenia tego produktu. Warto więc kupować go w sprawdzonych sklepach internetowych i stacjonarnych.

Ostatnio na blogu

Image

Jak wybrać olej kokosowy?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej
Image

Rodzaje ryżu – jaki ryż wybrać?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej