background

Mąka kasztanowa - właściwości i zastosowanie

Jak powstaje mąka kasztanowa? 

Mąka z kasztanów to produkt, o którym coraz głośniej słyszy się w kontekście zdrowego odżywiania oraz diety bezglutenowej. Powstaje ona w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych, które rosną na terenach państw śródziemnomorskich, jak i w Azji Mniejszej, czy też na Kaukazie. W konsystencji oraz dotyku praktycznie niczym nie odbiega ona od innych produktów mącznych - wyróżnia się ona natomiast świetną plastycznością. Jej smak przy tym jest trochę słodkawy, a zapach delikatny, typowo orzechowy. 

Właściwości mąki kasztanowej 

Mąka kasztanowa i właściwości, jakie ma ona do zaoferowania, z pewnością przyciągają uwagę. Przede wszystkim, podczas spożywania, dostarcza ona do organizmu:

  • węglowodany oraz białko,
  • kwasy tłuszczowe, 
  • błonnik,
  • cenne składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, żelazo, potas, miedź, czy też fosfor, 
  • kwas foliowy, 
  • witaminy, a wśród nich: te z grupy B oraz C, A, E.

Zastosowanie mąki kasztanowej, co już zostało podkreślone, jest szerokie. Dzięki temu podczas codziennych posiłków można wesprzeć również swój organizm. Niejedno źródło podaje, że mąka z kasztanów:

  • pozytywnie wpływa na pracę mózgu, a także na właściwą budowę kości, 
  • przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, a nawet cholesterolu, 
  • zwiększa odporność organizmu, jak i chroni przed wolnymi rodnikami.

Mąka kasztanowa - zastosowanie 

Przed kupnem zdrowych, mniej znanych produktów zawsze sprawdza się, do czego w przyszłości będzie można ich używać. Szerokie zastosowanie mąki kasztanowej pozwala w tym kontekście na wiele - co do tego nie ma wątpliwości! Dzięki właściwościom przybliżonym do tradycyjnej, pszennej mąki, można wykorzystać ją zarówno do słodkich, jak i słonych, czy też bardziej wytrawnych dań, czy też wyrobów, wśród których znajduje się:

  • nie tylko ciasto na słodko, ale i na: makarony, pierogi, a nawet chleby, 
  • popularne ciasto na naleśniki.

Dzięki swoim właściwościom mąka kasztanowa używana może być również do zagęszczania sosów, a także zup. Sięgają po nią również osoby będące na diecie bezglutenowej. 

Wartości odżywcze mąki kasztanowej oraz jej zastosowanie sprawia, że z pewnością pozwoli ona na nowo odkryć dawne przepisy, wnosząc do dań, czy też wypieków, ciekawą nutę smakową - z pewnością warto jest eksperymentować  z tym produktem.

Gdzie kupić mąkę kasztanową? Dawniej był to produkt trudno dostępny - obecnie można go znaleźć na półkach w sklepach ze zdrową żywnością, jak i zamówić przez internet, czego idealnym przykładem jest między innymi mąka kasztanowa BIO. Sprawdź sam, jak mąka z kasztanów może Cię zaskoczyć. 

Ostatnio na blogu

Image

Jak wybrać olej kokosowy?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej
Image

Rodzaje ryżu – jaki ryż wybrać?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej