background

Mąka kasztanowa - właściwości i zastosowanie

Jak powstaje mąka kasztanowa? 

Mąka z kasztanów to produkt, o którym coraz głośniej słyszy się w kontekście zdrowego odżywiania oraz diety bezglutenowej. Powstaje ona w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych, które rosną na terenach państw śródziemnomorskich, jak i w Azji Mniejszej, czy też na Kaukazie. W konsystencji oraz dotyku praktycznie niczym nie odbiega ona od innych produktów mącznych - wyróżnia się ona natomiast świetną plastycznością. Jej smak przy tym jest trochę słodkawy, a zapach delikatny, typowo orzechowy. 

Właściwości mąki kasztanowej 

Mąka kasztanowa i właściwości, jakie ma ona do zaoferowania, z pewnością przyciągają uwagę. Przede wszystkim, podczas spożywania, dostarcza ona do organizmu:

  • węglowodany oraz białko,
  • kwasy tłuszczowe, 
  • błonnik,
  • cenne składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, żelazo, potas, miedź, czy też fosfor, 
  • kwas foliowy, 
  • witaminy, a wśród nich: te z grupy B oraz C, A, E.

Zastosowanie mąki kasztanowej, co już zostało podkreślone, jest szerokie. Dzięki temu podczas codziennych posiłków można wesprzeć również swój organizm. Niejedno źródło podaje, że mąka z kasztanów:

  • pozytywnie wpływa na pracę mózgu, a także na właściwą budowę kości, 
  • przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, a nawet cholesterolu, 
  • zwiększa odporność organizmu, jak i chroni przed wolnymi rodnikami.

Mąka kasztanowa - zastosowanie 

Przed kupnem zdrowych, mniej znanych produktów zawsze sprawdza się, do czego w przyszłości będzie można ich używać. Szerokie zastosowanie mąki kasztanowej pozwala w tym kontekście na wiele - co do tego nie ma wątpliwości! Dzięki właściwościom przybliżonym do tradycyjnej, pszennej mąki, można wykorzystać ją zarówno do słodkich, jak i słonych, czy też bardziej wytrawnych dań, czy też wyrobów, wśród których znajduje się:

  • nie tylko ciasto na słodko, ale i na: makarony, pierogi, a nawet chleby, 
  • popularne ciasto na naleśniki.

Dzięki swoim właściwościom mąka kasztanowa używana może być również do zagęszczania sosów, a także zup. Sięgają po nią również osoby będące na diecie bezglutenowej. 

Wartości odżywcze mąki kasztanowej oraz jej zastosowanie sprawia, że z pewnością pozwoli ona na nowo odkryć dawne przepisy, wnosząc do dań, czy też wypieków, ciekawą nutę smakową - z pewnością warto jest eksperymentować  z tym produktem.

Gdzie kupić mąkę kasztanową? Dawniej był to produkt trudno dostępny - obecnie można go znaleźć na półkach w sklepach ze zdrową żywnością, jak i zamówić przez internet, czego idealnym przykładem jest między innymi mąka kasztanowa BIO. Sprawdź sam, jak mąka z kasztanów może Cię zaskoczyć. 

Ostatnio na blogu