background

Jakie kakao naturalne wybrać? Czy warto je pić?

Słodkie jak ulep kakao z mlekiem nie ma zbyt wielu właściwości odżywczych. Jaką masz alternatywę? Surowe kakao bez dodatku cukru spokojnie może być elementem Twojej codziennej diety. Zawiera wyłącznie naturalnie występujący cukier w niewielkiej ilości, porządną dawkę żelaza i magnezu, a także błonnik pokarmowy. Pozwala w pełni docenić czekoladowy smak kakao i dobrze wykorzystać jego właściwości.

Ziarno kakaowca (w całości lub pokruszone) oraz organiczne kakao możesz dodać do wypieków, domowego budyniu. Przygotujesz też pyszny, aromatyczny napój, dzięki któremu nie tylko się zrelaksujesz, ale też poczujesz bogactwo smaku. Z pewnością nie będziesz się wtedy zastanawiać, czy kakao jest zdrowe.

Jakie kakao jest najzdrowsze

Kakao, które znajduje się w tabliczkach czekolady dostępnych w większości sklepów, nie ma tylu właściwości odżywczych, co surowe, gorzkie kakao. Czy to oznacza, że już nigdy nie możesz zjeść kostki czekolady? Zdecydowanie nie o to nam chodzi! Po prostu kakao w czekoladzie jest już przetworzone, a im bardziej produkt jest przetworzony, tym jest mniej wartościowy dla organizmu. Jak zwykle kluczowy jest umiar.

Ale jakie kakao jest w takim razie najzdrowsze? Najlepiej wybrać surowe kakao, które powinien mieć dobry sklep ze zdrową żywnością. Jest ono najmniej przetworzone, a co za tym idzie ma właściwości zdrowotne, na których zależy Ci najbardziej. Surowe kakao poddaje się wcześniej fermentacji, ale ziarna kakaowca praży się w niskich temperaturach – w przeciwieństwie do takiego tradycyjnego kakao w proszku, które kupisz w pierwszym lepszym sklepie. Alternatywą dla Ciebie może być kakao 100% BIO. Znajomość pochodzenia ziaren w połączeniu z ekologiczną uprawą zwiększa wartość produktu.

Kakao – właściwości

Co sprawia, że warto pić kakao i jeść ziarno kakaowca? To dobre źródło składników mineralnych, głównie magnezu, a także przeciwutleniaczy, które uważa się za środek profilaktyczny m.in. chroniący przed rakiem. Właściwości kakao, które znasz najlepiej i odczuwasz na co dzień, to zdolność pobudzania produkcji hormonów szczęścia. Krótko mówiąc, dzięki kakao masz trochę więcej lepszego humoru.

To, czy kakao można uznać za zdrowe w dużej mierze zależy od tego, w jakiej formie je spożywasz. Kakao jest źródłem tłuszczu, a co za tym idzie nasyconych kwasów tłuszczowych, co samo w sobie zachęca do umiaru. Co warto wiedzieć, żeby mieć porównanie?

  • Zwykła mleczna czekolada zawiera 5 dużych łyżek cukru.
  • Gorzka czekolada o zawartości kakao 85% zawiera 1 dużą łyżkę cukru.
  • Gorzka czekolada o zawartości kakao 95% zawiera tylko 1/3 łyżeczki cukru.

Wniosek? Surowe kakao bez dodatku cukru na pewno ma więcej właściwości niż klasyczna mleczna czekolada. Boisz się, że będzie mniej smaczne? Pamiętaj, że gorzkie kakao możesz potraktować jako dodatek, np. do wypieków czy owsianki.

Jak pić i jeść surowe kakao

Skoro już ustaliliśmy, że surowe kakao ma najlepsze naturalne właściwości, to pozostaje pytanie, jak je wykorzystać w kuchni.

  • Możesz przygotować ceremonialne kakao – to taki rytuał wspólnego picia napoju z ziaren kakaowca, który praktykowały społeczności z Ameryki Południowej i Środkowej. Dzisiaj zresztą też odbywają się takie ceremonie. Jak przygotować i pić takie surowe kakao w domu? Potrzebujesz do tego wstępnie przetworzonych ziaren (kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością), które trzeba uprażyć na patelni, pozbyć się łupin, a następnie zmielić (w młynku lub moździerzu). Około 10-20 gramów takiego kakao wymieszaj z wodą lub mlekiem roślinnym i dopraw np. cynamonem albo chili.
  • Ziarna kakaowca możesz też dodawać do koktajli, owsianek, musli, jogurtów, lodów oraz słodkich past.
  • Surowe kakao sprawdzi się także jako czekoladowa, zdrowa przekąska – zamiast klasycznych dwóch kostek mlecznej, wybierz milszą dla Twojego organizmu alternatywę.

Tak naprawdę nie ma ograniczeń w tym, jak pić czy jeść kakao. Jeśli zależy Ci na najzdrowszej wersji, to po prostu unikaj dodatku cukru w jakiejkolwiek postaci. Przede wszystkim jednak pamiętaj, że zdrowe odżywianie nie musi polegać na wyrzeczeniach – wystarczy, że nie jesz codziennie wysokoprzetworzonych słodyczy, a najczęściej wybierasz warzywa i owoce. W związku z tym zastanawianie się, czy picie kakao odchudza, też nie do końca ma sens, bo samo kakao na pewno nie wpłynie na Twoją wagę. Jeśli Twoim celem jest kilka kilogramów mniej, postaw na kompleksowe podejście do diety i ruchu.

Podsumowanie

Które kakao jest najzdrowsze? To najmniej przetworzone – zamiast czekolady mlecznej z dodatkami wybierz surowe ziarna kakaowca lub organiczne kakao bez dodatku cukru. Czy warto je pić? Zdecydowanie tak! Po pierwsze, poprawi Ci humor, tak po prostu. Po drugie, zawiera porządną dawkę magnezu i innych wartościowych składników. Przede wszystkim jednak potraktuj kakao jako jeden z elementów swojej diety – zadbaj o to, by była zróżnicowana, pełna warzyw i owoców, oraz jak najmniej przetworzonych produktów.

Ostatnio na blogu