background

Płatki drożdżowe nieaktywne - Poznaj właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe nieaktywne - co to jest?

Wiele osób, spotykając się z tym produktem po raz pierwszy, zastanawia się nad tym, co to są płatki drożdżowe. To nic innego jak nieaktywna forma drożdży - nie należy zatem ich mylić ze zwykłymi drożdżami, które kupuje się najczęściej przy okazji robienia wypieków. Podczas ich produkcji, oprócz nieaktywnych drożdży, w procesie obróbki (w formie pożywki) bierze udział glukoza. Całość, po wyrośnięciu i uzyskaniu odpowiedniej wielkości, zostaje dezaktywowana - dzieje się to za sprawą wysokiej temperatury. Następnie, w procesie oddzielania oraz mycia, uzyskuje się płatki drożdżowe

Właściwości płatków drożdżowych

Nie da się ukryć, że właściwości nieaktywnych płatków drożdżowych tylko i wyłącznie zachęcają do ich wypróbowania. Nie tylko skutecznie wzmacniają one smak, ale i chętnie są używane jako zagęszczacze. Poza tym mają one znacznie więcej do zaoferowania naszemu organizmowi:

  • zwiększają odporność - działają one przeciwwirusowo oraz antybakteryjnie, 
  • przyczyniają się do zmniejszenia cholesterolu,
  • wspomagają apetyt,
  • dostarczają one nam drogocennych aminokwasów egzogennych,
  • mają one pozytywny wpływ na kondycję skóry, paznokci, a także włosów, 
  • pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy. 

Wartości odżywcze płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe i ich właściwości, o których wspomnieliśmy w powyższym podpunkcie, z pewnością zachęcają do wypróbowania tego produktu. Wspomniane zalety możliwe są dzięki witaminom oraz minerałom, które znajdują się w ich składzie. Mowa tu między innymi o:

  • aminokwasach egzogennych, 
  • witaminach z grupy B,
  • białku, błonniku,
  • żelazie, cynku.

Płatki drożdżowe zastosowanie w kuchni

Zastosowanie płatków drożdżowych nieaktywnych jest szerokie i bardzo powszechne. Ze względu na swój wyjątkowy smak - orzechowo-serowy - a także na właściwości, chętnie używane są jako:

  • zagęszczacz do sosów oraz zup,
  • posypka - chętnie stosowana na kanapki, gotowane warzywa, ziemniaki, pizzę, makarony,
  • dodatki do koktajli, pasztetów, kotletów itd. 

Nie da się ukryć, że zastosowanie płatków drożdżowych jest duże. Dzięki temu, że nie fermentują, można je spożywać bez obawy o swój układ pokarmowy. Z ich pomocą da się również zadbać o kondycję organizmu, wzbogacić swoje dotychczasowe posiłki o nowy, ciekawy składnik, a także uzupełnić niezbędne minerały. 

Właściwości płatków drożdżowych przykuwają uwagę - nic zatem dziwnego, że z łatwością można je zakupić. Znaleźć można je często w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością, jak i w sklepach internetowych. Niezależnie od źródła należy zwracać uwagę na skład produktu, który może być wzbogacany przez producentów o dodatkowe składnik. Jest to w szczególności istotne dla osób, które posiadają nietolerancję na jakieś składniki. 

Ostatnio na blogu