background

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu wyglądowi. Drzewa z gatunku nanercza zachodniego w naturalnych warunkach występują w krajach Ameryki Południowej (głównie w Brazylii), skąd importowane są na inne kontynenty, w tym do Europy.

bio orzechy nerkowca nerkowce ekologiczne 200g 500g ekogram zielonki.jpg

ORZECHY NERKOWCA - KUP TERAZ!

Właściwości lecznicze orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca odznaczają się delikatnym, słodkim smakiem i są bardziej miękkie od orzechów laskowych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także dużo białka i witamin: A, D. E. Dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego orzechy nerkowca zapobiegają rozwojowi choroby wieńcowej. Mogą również chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2., ponieważ stymulują proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśniowe i w ten sposób poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Ponadto orzechy nerkowca powinny znaleźć się diecie diabetyków, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi 15. Zalecane są także w profilaktyce nowotworów, gdyż zawierają przeciwutleniacze.

Zastosowanie orzechów nerkowca w kuchni

Orzech nerkowca – surowe, solone albo prażone – stanowią znakomitą, zdrową przekąskę. Starte mogą być używane jako dodatek do sałatek oraz egzotycznych dań kuchni indyjskiej i chińskiej. Nerkowce, uwagi na swój słodkawy smak, są również znakomitym dopełnieniem deserów i dodatkiem do porannego musli albo jogurtu. Używa się ich także w produkcji batoników energetycznych. Nowością jest naturalne masło orzechowe z nerkowca, które – o ile przy jego wyrobie nie zastosowano konserwantów ani sztucznych dodatków – ma takie same właściwości co orzechy.

Ostatnio na blogu

Image

Jak wybrać olej kokosowy?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej
Image

Rodzaje ryżu – jaki ryż wybrać?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej