background

Syrop z agawy

Syrop z agawy - ekologiczny zamiennik cukru prostego?

Syrop z agawy, produkowany z południowoamerykańskiej rośliny i stosowany od lat w Meksyku, zdobywa coraz większą popularność. Pomimo wielu sprzecznych opinii związanych z jego prozdrowotnymi właściwościami, syrop z agawy wydaje się być dobrym oraz ekologicznym zamiennikiem tradycyjnego cukru. Jego ogromną zaletą jest delikatny smak, niższy indeks glikemiczny (IG) oraz mniejsza liczba kalorii, w porównaniu do białego cukru. Gdzie go można kupić w atrakcyjnej cenie oraz uzyskać rzetelne informacje na temat metody produkcji?

Syrop z agawy a zdrowie

Są różne opinie na temat zdrowotności syropu z agawy. Zwolennicy akcentują jego niski indeks glikemiczny oraz smak, a z kolei przeciwnicy zwracają uwagę na zawarcie fruktozy oraz przemysłowe metody jego produkcji.

Zalety:

  • jest prawie półtora razy słodszy od cukru, zatem można go dodać o 30% mniej niż białego cukru, by uzyskać ten sam poziom słodkości
  • ma niski indeks glikemiczny 15-30, który zależy od zawartości fruktozy
  • jest wygodny w użyciu – łatwo rozpuszcza się w wodzie
  • zawiera o ok. 25% mniej kalorii od zwykłego cukru (100 gram dostarcza 310 kcal)

Przeciwwskazania

Syrop z agawy zawiera przede wszystkim fruktozę, która przetworzona może magazynować się w organizmie człowieka i prowadzić do otyłości. Jej nadmiar może powodować otłuszczanie się wewnętrznych organów oraz zwiększać ryzyko zachorowań na cukrzycę typu II. Osoby, które nie potwierdzają zdrowych wartości syropu z agawy, wskazują na sposób jego produkcji, przy którym często wykorzystuje się chemiczne procesy i genetycznie modyfikowane enzymy.

Syrop z agawy może być stosowany do wypieków oraz jako słodki dodatek do kawy, herbaty czy naleśników. Jest dostępny w atrakcyjnych cenach w sklepach internetowych specjalizujących się w sprzedaży ekologicznych produktów. Pomimo wielu różnorodnych opinii dotyczących syropu z agawy, zawsze należy pamiętać, aby przed użyciem zapoznać się z dostępnymi informacjami na temat produkcji syropu.

Ostatnio na blogu

Image

Jak wybrać olej kokosowy?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej
Image

Rodzaje ryżu – jaki ryż wybrać?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej