background

Żurawina liofilizowana

Żurawina liofilizowana, tak jak inne suszone lub poddane procesowi liofilizacji owoce, jest doskonałą przekąską, która nie dość, że jest smaczna, to na dodatek jest także zdrowa. Idealnie nadaje się jako uzupełnienie diety w wartościowe składniki odżywcze podczas odchudzania. Może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do wielu dań i deserów.

Liofilizacja - co to takiego?

Proces liofilizacji to, prościej mówiąc, proces konserwowania produktu, polegający najpierw na jego zamrożeniu, a następnie pozbawieniu wody. Ta metoda nie niszczy wartościowych składników zawartych w produktach, tylko wydobywa z nich to, co najlepsze. Żywność poddana liofilizacji, tzw. liofilizaty, zachowuje naturalny kolor, zapach oraz jest esencją smaku. Ponadto, są pełne witamin, pozbawione dodatków chemicznych oraz w doskonały sposób zabezpieczone przed zepsuciem.

Najczęstszym rodzajem żywności poddanej procesowi liofilizacji są warzywa, zioła, mięso, grzyby, a także owoce, w szczególności takie jak:

  • żurawina
  • truskawki
  • jagody acai
  • jeżyny
  • wiśnie
  • aronia

Zdrowotne właściwości żurawiny

W przeciwieństwie do owoców suszonych, które zawierają mniej wartości odżywczych, żywność liofilizowana jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Żurawina liofilizowana cechuje się wysoką zawartością błonnika i jest powszechnie stosowana w chorobach układu moczowego. Jest również cennym źródłem witamin oraz soli mineralnych. Co więcej, owoce żurawiny mają działanie wzmacniające i odtruwające, dlatego zaleca się jej stosowanie w okresie choroby, czy po prostu podczas gorszego dnia.

Liofilizowana żurawina - zastosowanie

Żurawina, tak jak inne owoce typu jeżyny i truskawki, może być doskonałym dodatkiem do musli, płatków, deserów, a także dań wytrawnych, ciast, a nawet herbaty. Dzięki procesowi liofilizacji, owoce pozbawione wody, tracą na objętości, są lekkie i łatwo można je przetransportować. Świetnie się sprawdzą zatem jako przekąska podczas górskich wycieczek czy długich spacerów z dziećmi. Produkty liofilizowane można kupić w atrakcyjnej cenie w wielu sklepach internetowych ze zdrową żywnością, które oferują produkty w najwyższej jakości od najlepszych producentów.

Ostatnio na blogu

Image

Jak wybrać olej kokosowy?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej
Image

Rodzaje ryżu – jaki ryż wybrać?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej