background

Masło ghee

Cudowna receptura ze starożytnych Indii

Masło ghee (ghi) jest masłem klarowanym metodą tradycyjną. Powstaje przez długotrwałe gotowanie na niedużym ogniu i usuwanie wszelkich osadów. Przez tajemniczą nazwę, niektórzy mogą się zastanawiać, co to jest, jaka jest jego cena oraz gdzie można je kupić. Okazuje się, że masło ghee jest najzdrowszym tłuszczem, a przepis na jego samodzielne zrobienie jest bardzo podobny do receptury wykorzystywanej przy maśle klarowanym. Ten ceniony przez wielu produkt można znaleźć w sklepach internetowych specjalizujących się w zdrowej i ekologicznej żywności.

Zalety wprowadzenia masła ghee do swojej diety

Stosowanie masła ghee w codziennej diecie zapewnia odtrucie organizmu oraz stymulację przemiany materii. Wzmacnia organy trawienne, ma właściwości antywirusowe i działa przeciwzapalnie. Masło klarowane jest bogatym źródłem witamin A, D, E, K. Nie zawiera laktozy ani kazeiny, dlatego z powodzeniem może być stosowane przez osoby nietolerujące powyższe składniki. Ma długą ważność do spożycia i nie jełczeje – można przechowywać je w lodówce nawet do 15 miesięcy.

Masło ghee wg kuchni ajurwedycznej

  • ma właściwości odmładzające i wygładzające skórę
  • przywraca potencję i aktywność seksualną
  • polepsza pamięć i koncentrację
  • poprawia wchłaniania składników pokarmowych
  • obniża poziom cholesterolu

Zastosowanie

Masło klarowane ze względu na wysoką temperaturę dymienia, świetnie nadaje się do smażenia (również głębokiego smażenia), duszenia oraz pieczenia. Może być stosowane jako dodatek do potraw mięsnych, zup i do kanapek, nadając im delikatny, orzechowo-karmelowy posmak. Innym zastosowaniem masła jest pomoc w gojeniu ran po oparzeniu – niezwłocznie po oparzeniu należy nałożyć go na uszkodzony obszar skóry.

Ten szlachetny produkt z Indii, dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, powinien znaleźć się w każdej kuchni. Masło ghee kompleksowo wpływa na ludzki organizm i jest podstawą zdrowego odżywiania się. Jest ciemniejsze niż tradycyjne masło i ma bardziej stałą konsystencję. Jak widać, nie bez przyczyny masło ghee nazywane jest płynnym złotem.

Ostatnio na blogu