background

Pasta kokosowa

Pastę kokosową uzyskuje się poprzez zmielenie miąższu orzecha kokosowego. Wytwarzana jest bez dodatku konserwantów, substancji słodzących oraz barwników; ma charakterystyczny, słodkawy smak. Przechowywana w lodówce ma stałą konsystencję, a po podgrzaniu wyglądem przypomina gęstą śmietankę.

Syci i chroni przed chorobami

Pasta kokosowa ma dobroczynny wpływ na zdrowie, dzięki wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin, minerałów i aminokwasów. Nawet niewielka porcja dostarcza wiele energii i jest niezwykle sycąca. Jej regularne spożywanie korzystnie wpływa pracę jelit i poprawia trawienie. Dodatkowo podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi, zapobiega schorzeniom wątroby i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Nadaje smak

Pasty kokosowej używa się w kuchni orientalnej do posypywania gorących dań. Dodawana jest także do ryżu curry, sosów i sałatek, dzięki czemu nabierają one charakterystycznego smaku. Można nią także zastąpić wiórki kokosowe i pokruszoną posypywać wypieki. A także używać jako tłuszczu do wypieku kruchych ciast i babeczek. Niektórzy również zastępują cukier pastą kokosową i słodzą nią kawę oraz herbatę.

Służy za bazę do innych produktów

Z pasty kokosowej szybko można zrobić krem kokosowy. Wystarczy zmieszać ją z odrobiną gorącej wody i energicznie wymieszać. Otrzymanym w ten sposób kremem można smarować naleśniki, ciasta albo kanapki. Zwiększając ilość wody dodawanej do pasty, otrzymać można mleko kokosowe albo gęstą śmietankę. Pasta kokosowa może być również bazą do wyrobu lodów, maślanki, jogurtu albo czekolady. Wszystko zależy od preferencji i fantazji gotującego.

Ostatnio na blogu