background

Syrop z agawy

Syrop z agawy - ekologiczny zamiennik cukru prostego?

Syrop z agawy, produkowany z południowoamerykańskiej rośliny i stosowany od lat w Meksyku, zdobywa coraz większą popularność. Pomimo wielu sprzecznych opinii związanych z jego prozdrowotnymi właściwościami, syrop z agawy wydaje się być dobrym oraz ekologicznym zamiennikiem tradycyjnego cukru. Jego ogromną zaletą jest delikatny smak, niższy indeks glikemiczny (IG) oraz mniejsza liczba kalorii, w porównaniu do białego cukru. Gdzie go można kupić w atrakcyjnej cenie oraz uzyskać rzetelne informacje na temat metody produkcji?

Syrop z agawy a zdrowie

Są różne opinie na temat zdrowotności syropu z agawy. Zwolennicy akcentują jego niski indeks glikemiczny oraz smak, a z kolei przeciwnicy zwracają uwagę na zawarcie fruktozy oraz przemysłowe metody jego produkcji.

Zalety:

  • jest prawie półtora razy słodszy od cukru, zatem można go dodać o 30% mniej niż białego cukru, by uzyskać ten sam poziom słodkości
  • ma niski indeks glikemiczny 15-30, który zależy od zawartości fruktozy
  • jest wygodny w użyciu – łatwo rozpuszcza się w wodzie
  • zawiera o ok. 25% mniej kalorii od zwykłego cukru (100 gram dostarcza 310 kcal)

Przeciwwskazania

Syrop z agawy zawiera przede wszystkim fruktozę, która przetworzona może magazynować się w organizmie człowieka i prowadzić do otyłości. Jej nadmiar może powodować otłuszczanie się wewnętrznych organów oraz zwiększać ryzyko zachorowań na cukrzycę typu II. Osoby, które nie potwierdzają zdrowych wartości syropu z agawy, wskazują na sposób jego produkcji, przy którym często wykorzystuje się chemiczne procesy i genetycznie modyfikowane enzymy.

Syrop z agawy może być stosowany do wypieków oraz jako słodki dodatek do kawy, herbaty czy naleśników. Jest dostępny w atrakcyjnych cenach w sklepach internetowych specjalizujących się w sprzedaży ekologicznych produktów. Pomimo wielu różnorodnych opinii dotyczących syropu z agawy, zawsze należy pamiętać, aby przed użyciem zapoznać się z dostępnymi informacjami na temat produkcji syropu.

Ostatnio na blogu