background

Dlaczego warto jeść kasztany jadalne?

Kasztany jadalne popularne były już w starożytności - ich dobroczynne właściwości docenili już starożytni Rzymianie. Jadalne kasztany spożywane też we wczesnym średniowieczu. Dziś drzewa te, pochodzące z rodziny bukowatych, rosną przede wszystkim w Azji, na Kaukazie, w północnej Afryce, ale także w Europie - Włoszech czy Francji i na Węgrzech. Mogą żyć nawet 500 lat i osiągają wysokość ok. 35-40 metrów. Jakie właściwości sprawiają, że warto jeść kasztany jadalne? Jakie witaminy i minerały zawiera kasztany jadalny? Gdzie go kupić w korzystnej cenie?

Kasztany jadalne - bogactwo dobroczynnych składników

Jakie składniki sprawiają, że jadalny kasztan stanowi zdrową przekąskę? Znajdziemy w nim witaminy, minerały, mikro- i makroelementy, a także zdrowe kwasy - octowy, jabłkowy, palmitynowy i oleinowy, które słyną z obniżania poziomu złego cholesterolu. Kasztany jadalne to także bogactwo:

  • magnezu i żelaza,
  • potasu i wapnia,
  • fosforu, cynku i miedzi,
  • witamin: z gruby B, C, E, K,
  • lecytyny,
  • skrobi (dzięki niej kasztan jadalny jest źródłem łatwo przyswajalnej energii).

Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego kasztany jadalne mogą jeść kobiety w ciąży. Owoce kasztana jadalnego polecane są także sportowcom. Co więcej, nie zawierają glutenu, więc mogą je bez obaw spożywać osoby cierpiące na celiakię.

Kasztany jadalne - właściwości

Kasztany jadalne i ich cenne właściwości sprawiają, że mogą wspomagać nasz organizm na co dzień, dostarczając niezbędnych składników odżywczych. Jakie właściwości mają jadalne kasztany? Przede wszystkim:

  • ze względu na zawartość lecytyny wspomagają pamięć i koncentrację,
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C wspierają odporność,
  • stanowią znakomity jesienny afrodyzjak, który wzmacnia potencję,
  • wpływają na stan oraz pracę wątroby i trzustki,
  • wspomagają oczyszczanie organizmu i poprawiają metabolizm (ze względu na zawartość błonnika, który zmniejsza apetyt i zapewnia uczucie sytości).

Jak jeść i przyrządzać kasztany jadalne?

Jak jeść kasztany jadalne? Można je spożywać na surowo, ugotować lub upiec. Po wrzuceniu kasztanów do wody należy wyrzucić te, które pozostaną na powierzchni. Przez 15 minut gotujemy owoce kasztana jadalnego w nieosolonej wodzie. Następnie solimy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Można je również uprażyć na patelni pod przykryciem. Kasztany poddane obróbce termicznej smakiem przypominają ziemniaka o orzechowym aromacie.

Gdzie kupić kasztany jadalne? W sklepie online w atrakcyjnej cenie znajdziesz bio płatki kasztanowe, które z powodzeniem zastosujesz w kuchni, korzystając z ich dobroczynnych właściwości.

Ostatnio na blogu

Image

Jak wybrać olej kokosowy?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej
Image

Rodzaje ryżu – jaki ryż wybrać?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej