background

Produkty z kokosa

Nie bez powodu orzech palmy kokosowej został okrzyknięty superżywnością (ang. superfood). Już w czasach starożytnych hindusi dostrzegli ogromny potencjał w tym twardym orzechu. Drzewo kokosowe w dawnym języku hinduskim oznacza „drzewo zaspokajające wszystkie potrzeby życia”. Przeprowadzone badania na mieszkańcach Polinezji, dla których kokos jest podstawą codziennej diety (60% dziennego spożycia kalorii pochodzi z kokosa) dowodzą, iż ma on dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Mieszkańcy tamtych terenów cieszą się niezwykłym zdrowiem, bez problemów z chorobami serca czy udarami mózgu.

Poniżej przedstawię kilka powodów dla których warto jeść kokos pod każdą postacią. Jednak to tylko kropla w morzu korzyści wynikających z regularnego spożywania produktów kokosowych.

  • poprawia pracę jelit – dzięki zawartość dużej ilość probiotyków i probiotyków w kokosie, wpływa pozytywnie na pracę serca – zawiera potas (aż 356mg), który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca,
  • wpływa na układ krążenia – posiada właściwości obniżające ciśnienie tętnicze, pomocny w rzuceniu zbędnych kilogramów – olej kokosowy wykazuje działanie termogeniczne (spożywając tłuszcz kokosowy zmuszamy organizm do spalania tkanki tłuszczowej),
  • działa antyrakowo – hamuje rozprzestrzenianie komórek nowotworowych,
  • działa przeciwzapalnie – zapobiega stanom zapalnym,
  • stabilizuje poziom cukru we krwi – polecany jako zamiennik popularnych olejów w diecie diabetyków,
  • wykazuje działanie przeciwgrzybiczne – hamuje rozwój grzybów i drożdżaków.

Wartość odżywcza w 100g świeżego kokosa:

Wartość energetyczna – 354 kcal

Białko ogółem – 3,33 g

Tłuszcz – 33,49 g

Węglowodany – 15,23 g (w tym cukry proste 6.23)

Błonnik – 9,0 g

Witaminy i minerały

Witamina C – 3,3 mg

Tiamina – 0,066 mg

Ryboflawina – 0,020 mg

Niacyna – 0,540 mg

Witamina B6 – 0,054 mg

Kwas foliowy – 26 µg

Witamina E – 0,24 mg

Witamina K – 0,2 µg

Wapń – 14 mg

Żelazo – 2,43 mg

Magnez – 32 mg

Fosfor – 113 mg

Potas – 356 mg

Sód – 20 mg

Cynk – 1,10 mg

Numerem jeden ostatnich lat jest olej kokosowy. Wyróżnia się dwa rodzaje oleju: olej poddany rafinacji oraz olej „dziewiczy” czyli nierafinowany, tłoczony na zimno. Ten ostatni jest najbardziej zasobny w wartości odżywcze, gdyż proces polega na początkowym suszeniu w niskiej temperaturze, a następnie wytłoczony na zimno. Ma przyjemny kokosowy smak i aromat. Dzięki takiej formie wytłaczania dziewiczy olej zachowuje więcej swoich drogocennych wartości, aniżeli swój rafinowany brat bliźniak. Znajduje zastosowanie w kuchni jak i kosmetyce. Polecany do jedzenia na surowo lub do krótkiej obróbki termicznej (oleje tłoczone na zimno tzw. extra virgin nie są odpowiednie do smażenia). Częsty dodatek do porannej kawy kuloodpornej „bulletproof”.

Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest smaku i zapachu w wyniku obróbki termicznej w wysokiej temperaturze, często z zastosowaniem środków chemicznych, tak więc warto zwrócić uwagę przy wyborze oleju. Cena oleju z certyfikatem jakości (BIO) jest nieco większa, lecz wówczas mamy pewność, że tłuszcz jest wolny od wszelkiej chemii.

Wiórki kokosowe – najlepszym wyborem będą niesiarkowane wiórki, są lekkie i delikatne w smaku. Świetnie nadają się do dekorowania ciast świątecznych jak i dodatek do koktajli energetycznych. Są uwielbiane przez sportowców ze względu na dostarczanie sporej energii. Zawierają także duże ilości błonnika, który jest sprzymierzeńcem w walce z nadwagą oraz z problemami układu pokarmowego.

Kokos suszony, chipsy kokosowe – suszone plastry kokosa nadające się jako zdrowa przekąska między posiłkami. W połączeniu ze szczyptą wędzonej papryki i sosu sojowego stanowi zamiennik bekonu dla osób na diecie wegańskiej.

Pasta kokosowa, mus kokosowy – pozyskiwana ze zmielenia miąższu kokosa. Często używana w daniach kuchni azjatyckiej. Może być wykorzystana do wyrobu lodów, czekolad czy maślanki.

Mleko kokosowe – powstaje w wyniku ekstrakcji rozdrobnionego miąższu kokosowego. W zależności od ilości dodanej wody otrzymuje się mniej lub bardziej gęste mleko i różnej zawartości tłuszczu.

Olej MCT – to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Pozyskiwane głównie z oleju kokosowego. Olej ten zawiera C6: kwas kapronowy, C8: kwas kaprylowy, C10: kaprynowy oraz C12: kwas laurynowy. Polecany dla osób aktywnych, gdyż jego zaleta jest natychmiastowe wchłanianie się z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych dostarczając w krótkim czasie dawki energii. Mają pozytywny wpływ na perystaltykę jelit tzn., powoduje wydłużenie czasu bycia pokarmu w jelitach, co skutkuje lepszą przyswajalnością składników odżywczych. Polecany osobom z dolegliwościami związanymi z celiakią, mukowiscydozą oraz chorobami wątroby.

Woda kokosowa – doskonałe nawodnienie organizmu. Z przeprowadzonych badań wynika, że woda z młodego kokosa składa się z niemal identycznych składników, co osocze krwi ludzkiej. Jest źródłem witamin z grupy B i witaminę C. Polecana szczególnie osobom zmagającym się z codziennym stresem oraz z dolegliwościami układu krwionośnego. Nie zawiera cukrów więc osoby z cukrzyca mogą pić ją bez ograniczeń. W czasie II wojny światowej na wodach Oceanu Spokojnego w wyniku toczenia walk, wielu żołnierzom przeprowadzano transfuzję krwi właśnie przy użyciu czystej wody kokosowej.

Cukier kokosowy – pozyskiwany poprzez podgrzanie soku z palmy kokosowej, z którego odparowuje woda tworząc przy tym brązowe granulki. Wyglądem i smakiem przypomina cukier trzcinowy jednak pod względem wartości odżywczych bije go na głowę. Zawiera witaminy z grupy B, ma 20 razy więcej potasu niż miód, 10 razy więcej cynku niż cukier trzcinowy, zawiera witaminę C będąca silnym przeciwutleniaczem oraz zawiera tiaminę, której nie zawierają nawet inne zdrowe zamienniki cukru jak miód czy cukier trzcinowy. Ma lekko karmelowy smak i zapach. IG=35.

Aminokwasy kokosowe – zamiennik sosu sojowego. Otrzymywane z soku kokosowego zmieszanego z solą. W smaku słony z nutą słodkości. Nadaje się do marynat, popcornu i potraw z warzywami. Produkt naturalnie bezglutenowy. Naukowcy przypisują im właściwości przeciwnowotworowe, zabezpieczające serce oraz wzmacniające układ odpornościowy. Dzięki licznej zawartości antyoksydantów, aminokwasy te są sprzymierzeńcem w walce z chorobami nowotworowymi jelita grubego.

Ostatnio na blogu

Image

Jak wybrać olej kokosowy?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej
Image

Rodzaje ryżu – jaki ryż wybrać?


Dlaczego oleje kokosowe się od siebie różnią? Poznaj najważniejsze czynniki wpływające na jakość oleju kokosowego.

Czytaj więcej