Czy wiesz co to jest masło klarowane i jakie ma właściwości? Ile ma wartości odżywczych i skąd wzięła się nazwa ghee? Na wszystkie te pytania odpowiadamy w poniższym artykule!
Czym jest ghee?
Co to jest ghee? Ghee to inaczej masło klarowane, nazywane tak w kuchni hinduskiej. Masło ghee jest uzyskiwane w Indiach przez klarowanie masła makhan. Inaczej mówiąc - masło klarowane to masło oczyszczone z wody, białek i cukrów (w szczególności z kazeiny i laktozy) oraz innych osadów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Oczywiście jak to prawdziwe masło - musi zawierać powyżej 82% tłuszczu.
Wartości odżywcze
Masło ghee ma przeróżne właściwości. Przede wszystkim jest pozbawione elementów, które mogą szkodzić zdrowiu. Oprócz tego mogą je spożywać osoby z nietolerancją kazeiny czy laktozy. Wartości odżywcze masła klarowanego ghee przedstawiają się następująco (na 1 łyżkę stołową):
- 112 kalorii,
- 14 gramów tłuszczu,
- 7,9 kwasów nasyconych tłuszczowych,
- 0,04 grama białka.
Masło klarowane jest ma bardziej klarowną konsystencję, a oprócz tego ma właściwości, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie.
Dlaczego warto je jeść?
Masło klarowane ghee warto jeść przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość witaminy A, D oraz E i K. Ze względu na swoje mikroskładniki może wpływać na poprawę koncentracji i pamięci, a także poprawę trawienia. Oprócz tego ze względu na brak laktozy czy kazeiny mogą je spożywać osoby, które mają alergie pokarmowe na te składniki. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości tłuszczu warto spożywać bogate w witaminy A, D, E, K produkty - to one wchłaniają się w tłuszczach.
Masło ghee dodatkowo może wspomóc wydalanie toksyn z organizmu. Może także redukować stany zapalne, a także nie zawiera cholesterolu utlenionego, który jest jedną z przyczyn miażdżycy.
Do czego używać?
Masło klarowane ghee doskonale nadaje się do smażenia. Można smażyć na nim mięso (w tym ryby), a także warzywa. Masło klarowane pozwala wydobyć głęboki posmak z każdej potrawy - nadaje im także orzechowego aromatu. Na maśle klarowanym można smażyć też pączki i faworki, a także można wykorzystać je do ciast (np. zamiast margaryny). Słowem - można zastąpić nim zwykłe masło oraz margarynę.
Przechowywanie
Masło klarowane ghee ma długi okres przydatności do spożycia. Wynika to z faktu, że jest pozbawione bakterii - może stać więc otwarte nawet kilkanaście miesięcy! Należy jednak zadbać o to, by znajdowało się w szczelnym pojemniku, bo inaczej dostaną się do środka bakterie. Oprócz tego trzymanie masła w nieszczelnym słoiku może sprawić, że masło po prostu jełczeje.