Czarna sól Kala Namak - co to tak naprawdę jest? Czym różni się od zwykłej soli i czy ma jakieś specyficzne właściwości, które mogą korzystnie wpłynąć na smak potraw lub zdrowie? Czy warto kupować ją zamiast zwykłej soli? Odpowiadamy!
Sól Kala Namak - co to jest?
Sól Kala Namak to w dalszym ciągu sól. Oznacza to, że nie powinno się jej nadużywać, ponieważ chlorek sodu w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Zawiera śladowe ilości minerałów, dlatego też ciężko stwierdzić, czy przy oszczędnym jej stosowaniu ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne. Zawiera jednak żelazo, wapń i magnez. Dlaczego jednak, skoro obecność tych składników jest taka sama, jak w zwykłej soli, sól himalajska czarna jest coraz popularniejsza?
Sól czarna Kala Namak zawdzięcza swoją popularność niezwykłym, orientalnym walorom smakowym. Szczególnie upodobali ją sobie weganie, którzy dodają ją do potraw, by nadać im wyczuwalnego, jajecznego posmaku. Ma siarkowy, jajeczny zapach i smak, a także jest bardziej wyrazista niż zwykła sól. Właśnie dlatego jest tak chętnie wykorzystywana w takich daniach, jak majonez czy tofucznica. Czarna sól himalajska jest także często dodawana do potraw orientalnych, jak np. do pad-thai czy ramenu.
Jak wygląda czarna sól?
Czarna sól himalajska Kala Namak jest bardzo wydajna, więc jej cena nie powinna odstraszać, mimo że kosztuje więcej niż zwykła sól jodowana. Z pewnością nie jest droższa od różowej soli himalajskiej. Jednak to, co ją wyróżnia na tle innych tego typu produktów - poza smakiem - to na pewno kolor. Zwykle jest to odcień szarego lub nawet zbrązowiałego różu.
Kala Namak - do czego ją stosować?
Czarna sól Kala Namak może być wykorzystana nie tylko w kuchni. Używa się jej także do relaksujących kąpieli - taka kąpiel (nie dłużej niż 30 minut) może pomóc na różne dolegliwości skórne czy stłuczenia i zwichnięcia lub po prostu bóle mięśni.
Czarna sól jest do kupienia w sklepach internetowych ze zdrową, ekologiczną żywnością. Kupisz ją m.in. w sklepie Ekogram.