Oliwa - dlaczego nadaje się ona do smażenia?
Coraz więcej osób chce rozwijać swoje umiejętności w gotowaniu - aby potwierdzić tą tezę wystarczy tylko spojrzeć na ilość i popularność kanałów kulinarnych. Nie dziwi więc, że na pewnym etapie pogłębiania swojej wiedzy pojawiają się podstawowe pytania, takie jak: czy na oliwie z oliwek można smażyć? Aby rozwiać tą wątpliwość warto jest w pierwszej kolejności przypatrzeć się składnikom, które współtworzą ten produkt. Wśród nich są:
- kwas oleinowy - ok. 70 %,
- kwasy nasycone - ok. 20 %,
- kwasy wielonienasycone - ok. 10 %.
Tutaj należy zaznaczyć, że spośród tych trzech składowych, tylko kwasy wielonienasycone są tutaj wrażliwe na wysoką temperaturę i to właśnie one podczas smażenia mogą ulec przemianom negatywnym. Tak jednak nie musi być! Wystarczy tylko spojrzeć na oliwę extra virgin, gdyż wchodząca w jej skład poliolefina, a także witamina E, skutecznie wpływają na tempo zachodzących przemian - zmniejszają je, a co za tym idzie - zapobiegają oksydacji.
Oliwa z oliwek - jaka jest najlepsza do smażenia?
Jak smażyć na oliwie z oliwek, aby ta zachowała swoje właściwości, a także pyszny smak? Przede wszystkim, chcąc smażyć na oliwie, należy do tego celu wybrać wysokiej jakości produkt, za który uchodzi między innymi oliwa z oliwek BIO extra virgin.
Czy warto zdecydować się na oliwę rafinowaną? Niekoniecznie. Niestety podczas jej produkcji dochodzi często do usunięcia nie tylko wielu wartości odżywczych, ale i smaku, o który przecież w trakcie gotowania chodzi! Tego typu oliwę warto natomiast wykorzystywać w przypadku smażenia na głębokim tłuszczu.
Czy można smażyć kilka razy na tej samej oliwie?
Wiedzą już tyle o oliwie warto również odpowiedzieć sobie na pytanie: czy można smażyć na tej samej oliwie z oliwek kilka razy? Zapytanie to jest jak najbardziej zasadne w momencie, kiedy wykorzystany wcześniej produkt nie uległ zbytniemu “zabrudzeniu” i jeszcze sporo zostało go na patelni. Niestety, nie powinno się go powtórnie wykorzystywać.
Każda oliwa z oliwek ma swój punkt dymienia (wynosi on zazwyczaj między 185°C a 210°C), który w trakcie każdego kolejnego smażenia się obniża. Dzieje się tak, gdyż pod wpływem temperatury dochodzi do powtórnej redukcji antyoksydantów. Zatem jak smażyć na oliwie z oliwek? Z pewnością jeden raz - w tym wypadku powtórne wykorzystanie nie jest wskazane.
Czy oliwa z oliwek nadaje się do głębokiego smażenia?
Tak jak już wspomnieliśmy - punkt dymienia oliwy z oliwek waha się między 185°C a 210°C (mowa tu oczywiście o produktach wysokiej jakości, takich jak oliwa extra virgin). Dla przykładu - aby usmażyć frytki na głębokim oleju trzeba uzyskać mniej więcej temperaturę 180°C - 190°C. Mieści się ona w granicach punktu dymienia oliwy, dlatego też śmiało można ją wykorzystać do tego celu. Wiele osób ze względu na cenę tego produktu decyduje się jednak na oliwę rafinowaną - nie posiada ona dużo wartości odżywczych, dlatego też bez żalu można usunąć ją po głębokim smażeniu.
Zatem czy można smażyć na oliwie z oliwek? Jak najbardziej! Należy jednak do tego celu wybrać odpowiedni produkt - na szczęście na rynku nie brakuje licznych propozycji. Wśród nich znajduje się również między innymi oliwa z oliwek BIO, która z pewnością zainteresuje fanów zdrowego odżywiania się.