Czy wiesz jaki zamiennik cukru jest najlepszy? Zastanawiasz się czym zastąpić cukier i jakie właściwie są opcje alternatywne dla białego cukru? Odpowiadamy!
Jakie są rodzaje zamienników cukru?
Do najpopularniejszych zamienników cukru należą kolejno:
- syrop klonowy,
- miód,
- erytrol,
- ksylitol.
Najzdrowszy zamiennik cukru to oczywiście erytrol i ksylitol, chociaż przy ksylitolu należy uważać na jego pochodzenie.
Jakie zamienniki cukru są najzdrowsze?
To, jaki cukier jest najzdrowszy, determinują w dużej mierze choroby. Osoby, które są chore na cukrzycę lub chorują na otyłość, nie powinny sięgać po cukier naturalny, taki jak syrop klonowy oraz miód. Wynika to z faktu, że są one nie tylko kaloryczne, ale także szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Takim osobom polecany jest zarówno erytrol, jak i ksylitol. Ksylitol musi jednak powstawać z kory brzozy - inne ksylitole, np. chińskie, wytwarzane z kukurydzy, nie są tak zdrowe, jak ten oryginalny, brzozowy. Ksylitol zawiera 240 kcal na 100 g, czyli aż 40% mniej niż biały cukier! Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny. Te zdrowe zamienniki cukru można dodawać zarówno do napojów (herbata, kawa), jak i do wypieków (tu polecany jest głównie erytrol). Erytrol z kolei ma 20 kcal na 100 gramów, a indeks glikemiczny wynosi 0. Jest jednak dużo mniej słodki, dlatego niewielu osobom - szczególnie na początku - odpowiada.
Cukier - wpływ na zdrowie
Ludzie obecnie spożywają za dużo białego cukru. Problem polega na tym, że jest on dodawany do żywności gotowej, jak chleby, szybki, kiełbasy, sery czy gotowe produkty., Tak więc nawet nie słodząc herbaty, można tego cukru spożywać za dużo. Zarówno erytrol, jak i ksylitol, są najzdrowszymi zamiennikami cukru. Zawierają mniej kalorii, a także mają dużo niższy indeks glikemiczny.
Z kolei osobom, które nie są na nic chore, polecany jest miód oraz syrop klonowy. Zawierają one garbniki, witaminy z grupy B a także polifenole. Są jednak dużo bardziej kaloryczne, a także mają wyższy indeks glikemiczny, niż erytrol oraz ksylitol.
Właściwości zamienników cukru
Zdrowy cukier typu erytrol oraz ksylitol mają niski indeks glikemiczny (erytrol 0), a także zawierają mniej kalorii. Z kolei miód oraz syrop klonowy są bogate w mikroskładniki, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Nie wolno jednak przesadzać ani ze słodzikami, ani z zamiennikami - słodziki są syntetyczne (lub półsytentyczne, jak ksylitol), z kolei naturalne zamienniki są kaloryczne. Warto więc ich używać, ale przede wszystkim należy czytać składy i wystrzegać się gotowych produktów. Niektóre słodziki na początku mogą wydać się mniej słodkie (erytrol), a niektóre tracą właściwości w za wysokich temperaturach (miód).