Kakao - jak powstaje, jakie ma właściwości?
Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak powstaje kakao? Ziarna kakaowca, z których pozyskujemy ten drogocenny proszek, dotarły do Europy dzięki Hiszpanom. Znane były one do tego czas wyłącznie przez Azteków, Majów, a także Olmeków. Od dawna doceniane były one za właściwości energetyczne, jak i wyjątkowy smak. Jak jednak kakao stało się tak popularne?
Co to jest kakao?
Wszyscy znamy smak pysznej czekolady, jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak powstaje kakao, które w formie proszku można obecnie kupić w prawie każdym sklepie. Proces jego produkcji jest długi i wymaga czasu, dlatego najlepiej jest przedstawić go w poniższych podpunktach:
- chcąc odpowiedzieć na pytanie - jak powstaje kakao - w pierwszej kolejności należy zacząć od zbiorów ziaren kakaowca. Znajdują się one w owocach kakaowca, rosnących na krzewie, bardzo blisko pnia,
- po zbiorach ziarna kakaowca są starannie sortowana oraz czyszczone,
- w kolejnym etapie przychodzi czas na fermentację,
- na końcu procesu ziarna są palone, następnie mielone oraz odtłuszczane. Dzięki temu uzyskujemy dobrze znany nam proszek, jakim jest kakao, jak i masło kakaowe, bez którego produkcja pysznej czekolady byłaby wręcz niemożliwa.
Skąd pochodzi kakao?
Właściwości odżywcze kakao, jak już wspomnieliśmy na samym początku, odkryte zostały przez Majów, Azteków, a także Olmeków. Pierwsze ziarna trafiły zatem do Europy z terenów Ameryki Południowej w XVI wieku. Obecnie liczy się, że owoce kakaowca uprawiane są w ponad 50 krajach - i to na całym świecie! Skąd zatem najczęściej pochodzą obecnie wykorzystywane ziarna kakaowca? Najwięksi producenci tego składnika znajdują się na terenie:
- Wybrzeża Kości Słoniowej,
- Ghana,
- Nigerii,
- Kamerunu.
Właściwości i wartości odżywcze kakao
Smak i właściwości kakao są różne w zależności od odmiany krzewu, na którym rosną. Podobnie jak dobrze znane nam drzewa owocowe, tak i kakaowiec ma swoje gatunki, do których należą:
- Forastero - ziarna kakaowca tej odmiany mają bardzo czekoladowy smak,
- Criollo - w tym przypadku, spożywając uzyskane kakao, można poczuć orzechową oraz owocową nutę smakową,
- Trinitario - odmiana ta jest hybrydą wymienionych powyżej gatunków.
Mówiąc o wartościach odżywczych kakao z pewnością należy wspomnieć o tym, że:
- w kakao jest dużo drogocennych dla organizmu minerałów, takich jak magnez, fosfor, żelazo, czy też wapń,
- spożywając kakao dostarcza się również do organizmu witaminy: E, A oraz te z grupy B,
- w kakao można również znaleźć przeciwutleniacze,
- kakao zawarte w czekoladzie pozytywnie na nas działa - nie tylko poprawia nam nastrój, ale i pomaga się skoncentrować oraz radzić sobie ze stresem.
Zastosowanie kakao
Przybliżyliśmy już jak powstaje kakao, co to jest oraz jakie ma właściwości. Skupmy się teraz na jego szerokim zastosowaniu w kuchni. Jak wiadomo produkt nie jest równy produktowi - zasada ta dotyczy również kakao - najlepsze jest to najmniej przetworzone. Szukać go należy w sklepach ze zdrową żywnością, takich jak, np. Ekogram, gdzie można nabyć kakao, którego ziarna pochodzą z ekologicznych upraw.
Zastosowanie kakao jest niezwykle szerokie. Przede wszystkim nadaje się ono do:
- picia - dokładnie połączone z ciepłym mlekiem oraz miodem od razu przypomina nam czasy dzieciństwa. Warto w tym przypadku zrezygnować z dodawania cukru i zastąpić ten składnik wspomnianym już miodem, czy też syropem klonowym - warto,
- przygotowania pysznej czekolady do picia - w przypadku kakao można eksperymentować. Z pewnością warto połączyć ten smak z wanilią, kardamonem, a także czymś bardziej wyrazistym jak pieprz cayenne,
- wypieków - kakao dodane do ciast, czy też deserów jest gwarancją pysznego smaku,
- dań wytrawnych - naturalne kakao z pewnością warto również dodać do mięs, np. wołowiny, gdzie gorzkawy smak z pewnością pozwoli na nowo odkryć niektóre dania.
Ile kcal ma kakao?
Mówiąc o tym, jakie właściwości ma kakao, należy również wspomnieć o tym, ile kalorii ma kakao. Przyjmuje się, że na 100 gram produktu jest to około 227 kcal.
Jak widać kakao i jego zastosowanie jest szerokie, a jego właściwości tylko potwierdzają fakt, że nie może zabraknąć tego składnika w żadnej kuchni. Z pewnością, dokonując zakupu, warto postawić na ekologiczne produkty, które mają nam wiele do zaoferowania.