Zdrowa, pyszna, a także pożywna pasta migdałowa to ciekawy produkt. W sklepach można kupić go od wielu producentów i w różnych cenach. Przed dokonaniem zakupu zawsze warto sprawdzić skład masła migdałowego, aby ustrzec się niepotrzebnych dodatków. Dlaczego pasta z migdałów jest ostatnio tak popularna? Odpowiemy na to pytanie w poniższym tekście.
Migdały i ich właściwości
Migdały i wartości odżywcze, które oferują człowiekowi, są niezwykle korzystne dla organizmu. Przede wszystkim w ich składzie można znaleźć:
- kwasy tłuszczowe nienasycone, a w tym te z grupy omega-6,
- dużo białka,
- błonnik,
- drogocenne sole mineralne, a także wapń, żelazo oraz magnez,
- potas, cynk, jak i fosfor,
- liczne witaminy, a w tym E oraz B2.
To wszystko sprawia, że masło migdałowe jest nieodłącznym składnikiem zdrowej i pełnowartościowej diety. Z jego dobrodziejstw często korzystają także osoby przebywające na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej - dzięki paście migdałowej mogą one dostarczyć do organizmu niezbędne białko.
Po masło z migdałów mogą także sięgnąć osoby, które unikają cukrów, gdyż produkt ten ma bardzo niski indeks glikemiczny (około IG=15). Można go zatem bezpiecznie spożywać - oczywiście w odpowiednich ilościach.
Właściwości zdrowotne masła migdałowego
O zdrowotnych właściwościach masła migdałowego można przeczytać na wielu stronach. Spożywane regularnie i podczas diety (np. białkowej, wegetariańskiej lub keto) produkty tego typu wpływają bezpośrednio na nasz organizm, np:
- dzięki nim można obniżyć ciśnienie, a nawet poprawić krążenie krwi,
- pomagają walczyć ze złym cholesterolem,
- wspierają działanie układu nerwowego, a wszystko dzięki fenyloalaninie, która jest obecna w maśle orzechowym z migdałów,
- są niezwykle sycące. Wystarczy niewielka ilość migdałowego masła orzechowe, by móc powstrzymać się od ciągłego podjadania,
- dzięki właściwościom leczniczym migdałów można zadbać o profil lipidowy w organizmie.
Przy tak wielu superlatywach nie można zapominać o tym, że masło migdałowe jest niezwykle kaloryczne i nie należy przesadzać z jego spożywaniem. Można liczyć, że w 100 gramach produktów występuje około 600 kcal.
Masło migdałowe - do czego je dodawać?
Migdały i właściwości jakie one oferują sprawiają, że po pastę migdałową sięga wiele osób. Produkt ten nadaje się nie tylko do rozsmarowania na pieczywie - kryje on w sobie znacznie większy potencjał. Na przykład pasta z migdałów:
- sprawi, że wszelkie desery oraz wypieki będą zachwycać delikatną, orzechową nutą smakową,
- to nieodłączny element śniadania. Można jej używać praktycznie do wszystkiego, np. posmarowania naleśników lub gofrów. Niektóre osoby lubią także odrobinę masła migdałowego dodać do owsianki,
- jest nieodłącznym składnikiem w kuchni orientalnej.
Wyjaśniliśmy już jakie właściwości zdrowotne mają migdały, a także podaliśmy kilka propozycji, do czego można wykorzystać pastę migdałową. Należy jednak zaznaczyć, że produkt nie jest równy produktowi i zawsze należy szukać ekologicznych rozwiązań, takich jak np. BIO Pasta Migdałowa, w składzie której na próżno szukać konserwantów - 100% migdałów to gwarancja jakości, a także wyśmienitego smaku.