Pasta z orzechów nerkowca to produkt, którym z powodzeniem można zastąpić inne, dużo bardziej tradycyjne smarowidła, np. z orzechów arachidowych. Produkt ten nie tylko jest pyszny w smaku, ale i dostarcza do organizmu dużo wartościowych minerałów. Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć.
Czym jest pasta z orzechów nerkowca?
Dobrej jakości masło z orzechów nerkowca to produkt, jak sama nazwa na to wskazuje, robiony z prażonych orzechów nerkowca, które są rozdrabniane, a następnie ucierane na jednolitą masę. W dobrym składzie na próżno szukać dodatkowych składników - idealny dowodem na to są produkty ekologiczne, takie jak BIO pasta z orzechów nerkowca.
Masło z nerkowców jest bardzo smaczne - fakt ten nie dziwi nikogo. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że drzewo nerkowca jest krewnym mango, a jego orzechy rosną poza owocami.
Właściwości masła z orzechów nerkowca
Zanim opowiemy o tym, do czego pasta z nerkowców wykorzystywana jest przez największych smakoszy, przedstawimy kilka faktów na temat samych nerkowców, które uzyskały wdzięczny tytuł “najzdrowszych orzechów na świecie”. Nie bez powodu tak się stało, gdyż są one źródłem:
- wielu drogocennych witamin, np. C, E, K, czy też B6,
- tiaminy oraz niacyny,
- kwasu foliowego,
- kwasów tłuszczowych.
Mówiąc o wartościach odżywczych orzechów nerkowca, nie można również zapomnieć o drogocennych minerałach, w gronie których znajduje się między innymi potas oraz magnez. Nie brakuje także żelaza, sodu, fosforu, czy też cynku.
Czy orzechy nerkowca są zatem zdrowe? Jak najbardziej! Jedzenie pasty z nerkowców - oczywiście w odpowiednich ilościach - pozytywnie wpływa na organizm. Po masło orzechowe z nerkowców śmiało mogą sięgnąć osoby będące na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Pastą z nerkowców powinny się również zainteresować osoby z nadciśnieniem.
Właściwości orzechów nerkowca są powszechnie znane. Jedząc masło z nerkowców wspiera się układ nerwowy, a także kości oraz zęby. Produkt ten pozytywnie oddziałuje także na kondycję skóry, jak i wzmacnia włosy oraz wspiera wzrok.
Do czego używać pasty z nerkowca?
Walory smakowe oraz właściwości zdrowotne masła z orzechów nerkowca tylko zachęcają do tego, by poznać ten produkt bliżej. Pasta z nerkowców ma bardzo szerokie zastosowanie. Śmiało można nią posmarować kanapkę. Pasta dodaje także smaku przekąskom, np. herbatnikom, krakersom. Produkt ten dodać można także do:
- deserów,
- dań wytrawnych,
- curry i zupy,
- koktajli.
Masło z orzechów nerkowca wykorzystywane jest często podczas wypieków. Dodane do ciast (a w tym serników i szarlotek) lub babeczek podbija smak. W takiej postaci nie można się mu oprzeć!
Bez wątpienia pasta z orzechów nerkowca to produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Przemawiają za tym nie tylko wartości odżywcze masła orzechowego z nerkowców, ale i jego walory smakowe. Tego typu pastę, podobnie jak BIO orzechy nerkowca, można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością. Przykładem jest tu sklep Ekogram, oferujący szeroką paletę produktów, których składniki pochodzą z ekologicznych plantacji.