background

Masło z Orzechów Laskowych - właściwości i zastosowanie

Pasta z orzechów laskowych nie tylko jest pyszna, ale i ma o wiele większe zastosowanie w kuchni, niżby się to mogło wydawać wielu osobom. Poza walorami smakowymi produkt ten oferuje człowiekowi znacznie więcej! Co dokładnie? Odpowiemy na to w poniższym tekście. 

Masło orzechowe - jak powstaje i jakie są jego właściwości?

Kupując masło z orzechów laskowych mało osób zdaje sobie sprawę o jego właściwościach. Większą część uwagi skupia się na niepowtarzalnym smaku oraz aromacie, który uzyskuje się dzięki dokładnie prażonym oraz mielonym orzechom. Jeżeli chodzi o produkty bio z orzechów laskowych, to w ich składzie nie znajdzie się niczego więcej! Inne dodatki, takie jak olej palmowy, cukier, czy też konserwanty są zbędne i należy ich unikać.

Sekret drogocennych właściwości masła orzechowego z orzechów laskowych tkwi w samych orzechach. Spożywając je regularnie dostarcza się do organizmu:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe, 
  • kwasy foliowe,
  • witaminy, np. E, K, z grupy B (a w tym witaminę B6),  
  • liczne składniki mineralne, a w tym fosfor, magnez oraz potas,
  • błonnik, a także białka, 
  • selen oraz miedź. 

Jak widać masło orzechowe laskowe jest przepełnione wieloma drogocennymi dla naszego organizmu składnikami. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że produkt ten jest nieodłącznym elementem diety zarówno wegan, jak i wegetarian

Jak pasta z orzechów laskowych wpływa na nasz organizm?

Drogocenne właściwości masła z orzechów laskowych podkreślane są niejednokrotnie przez dietetyków, a także sportowców. Dzięki temu produktowi:

  • wspiera się proces chudnięcia - znajdujące się w maśle z orzechów laskowych kwasy tłuszczowe wpływają na proces, podczas którego tkanka tłuszczowa jest spalana. Samo masło orzechowe laskowe jest niezwykle sycące i szybko niweluje uczucie głodu - dzięki niemu nie ma zatem mowy o niekontrolowanym podjadaniu, 
  • reguluje się pracę układu pokarmowego a także wspiera się perystaltykę jelit- dużą rolę odgrywa tu błonnik, którego dostarczamy spożywając masło orzechowe z orzechów laskowych, 
  • można walczyć ze złym cholesterolem, jest to możliwe dzięki temu, że w paście z orzechów laskowych znajduje się kwas oleinowy, 
  • można zadbać o dobre samopoczucie, a wszystko dzięki zawartej w paście witaminie B6, która wpływa na produkcję serotoniny.

Masło z orzechów laskowych - do czego używać? 

Jeżeli nie na pieczywo, to do czego masło z orzechów laskowych może być jeszcze dodane? Wbrew pozorom istnieje wiele pysznych połączeń z tym produktem! Między innymi pasta z orzechów laskowych może być użyta do:

  • wypieków - nutka orzechowego posmaku w cieście z pewnością będzie zauważona przez największych łasuchów,
  • przygotowania pożywnego smoothie, 
  • przyrządzenia zdrowego śniadania, które będzie dużym zastrzykiem energii. Masło orzechowe z orzechów laskowych dopełni smak każdej owsianki, jak i świetnie spisze się w roli smarowidła na naleśniki.

Na sam koniec warto zaznaczyć, że masło orzechowe laskowe to wyrób kaloryczny, gdyż na 100 g produktu (tam, gdzie jest skład 100% orzechów) przypada około 709 kcal. Mimo tego z pasty z orzechów laskowych nie warto rezygnować, nawet jeżeli jest się na diecie - oczywiście nie można przesadzić z ilością spożywania tego produktu. 

Ostatnio na blogu