background

Nasiona konopii jak je jeść - właściwości, zastosowanie

Nasiona konopii jak je jeść - właściwości, zastosowanie

 

 

 

Zastosowanie nasion konopi siewnej jest bardzo szerokie. Nie dziwi więc, że sięga po nie, nie tylko przemysł spożywczy, ale i farmaceutyczny oraz kosmetyczny. Nasiona konopi siewnej zwracają na siebie uwagę - czym tak bardzo zasłużył sobie na takie zainteresowanie? 

Czym są nasiona konopi?

Właściwości zdrowotne nasion konopi siewnej są doceniane przez wiele osób. Zanim jednak przejdziemy do tego zagadnienia, wyjaśnijmy czym jest ten produkt i gdzie tak właściwie występują bogate plantacje tej rośliny. 

Mówiąc o zastosowaniu nasion konopi siewnej trzeba zaznaczyć, że nie ma ona takich samych właściwości co konopia indyjska (z łaciny Cannabis indica). Oba te gatunki, choć wizualnie podobne do siebie, znacznie się od siebie różnią. Przede wszystkim:

  • w przeciwieństwie do konopi indyjskich, konopia siewna jest w pełni legalna, a nawet uprawiana w wielu państwach na terenie całej Unii Europejskiej, 
  • to konopia indyjska, a konkretnie jej suszone kwiatostany, wykorzystywane są do produkcji marihuany. W ich składzie znajduje się aż 20% THC (tetrahydrokannabinolu, który jest substancją psychoaktywną). W konopi siewnej ilość tej substancji wynosi poniżej 0,2%.

Właściwości nasion konopi siewnej znane są już od ponad 3000 lat. Roślina ta występuje również pod nazwą Cannabis Sativa i pochodzi z Azji Środkowej. W ostatnich latach szczególnie cieszy się ona sporym zainteresowaniem - nie dziwi zatem, że w sieci pojawia się coraz więcej przepisów z nasionami konopi.  

Właściwości nasion konopi

Mówiąc o zastosowaniu i właściwościach nasion konopi siewnej należy zacząć od tego, co znajduje się w ich składzie. Przede wszystkim dzięki nasionom tej rośliny dostarczamy do organizmu: 

  • dużo błonnika oraz białka, 
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9,
  • witaminę E, 
  • liczne minerały, takie jak magnez, żelazo, wapń oraz fosfor.

Dzięki tym składnikom nasiona konopi chętnie przyjmowane są przez wegetarian, a także wegan. Sięgają po nie również sportowcy, jak i osoby, które narzekają na alergię na orzechy. 

Zatem jakie właściwości zdrowotne mają nasiona konopi? Przede wszystkim:

  • pozytywnie wpływają na kondycję skóry, włosów oraz paznokci, 
  • dostarczają do organizmu duże ilości białka, tak niezbędnego w przypadku sportowców, 
  • mają one właściwości przeciwzapalne, 
  • pozytywnie wpływają na samopoczucie, 
  • ułatwiają trawienie, co jest niezwykle ważne w przypadku odchudzania. 

Nasiona konopi - jak jeść?

Jak jeść nasiona konopi, aby móc pełnymi garściami czerpać z ich dobrodziejstwa? Po pierwsze należy zdawać sobie sprawę z tego, że składnik też można kupić w kilku formach. Na rynku dostępne są:

  • łuskane nasiona konopi - cechują się one dużą ilością tłuszczów oraz białka, 
  • niełuskane nasiona konopi - w ich przypadku w składzie dominuje błonnik, 
  • zmielone nasiona konopi (siemię lniane). 

Zatem jak jeść nasiona konopi? Bez względu na ich formę można je dodawać:

  • do koktajli, jogurtów, musli,
  • do sałatek oraz do pieczonego chleba, 
  • owsianek, batonów,
  • sosów itd. 

Właściwości nasion konopi siewnej sprawiają, że zawsze warto mieć je pod ręką. Nie bez powodu nazywane są one również super-żywnością. Można je przetwarzać, jak i spożywać na surowo - ten drugi sposób jest lepszy, jeżeli chce się dostarczyć organizmowi drogocenne kwasy omega. 

Ostatnio na blogu