Orzechy makadamia mają subtelny, maślany smak i kremową jak na orzechy konsystencję, która jest efektem wysokiej zawartości tłuszczu. Jakie mają właściwości? Orzechy macadamia się jednymi z najbardziej kalorycznych orzechów, ponieważ 100 gramów zawiera aż 718 kalorii. Słuszne jest więc pytanie o to, ile dziennie tych orzechów można spożywać, by nie przesadzić z kaloriami. Sprawdź, dlaczego mimo wszystko warto jeść orzechy macadamia!
Gdzie rosną orzechy makadamia
Orzechy makadamia pochodzą z Australii. Naturalnie występują również na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi. Gdzie jeszcze rosną obecnie? Orzechy uprawia się w różnych miejscach na świecie – między innymi w Brazylii, Kostaryce, Nowej Zelandii i na Hawajach, a także w Afryce Południowej. Do dzisiaj jednak największym producentem orzechów makadamia jest Australia – pozyskuje około 100 tysięcy ton orzechów rocznie.
To duże, wiecznie zielone drzewa, które mają drobne kwiaty i charakterystyczne, skórzaste liście. Ich owocami są pestkowce – podobnie jak w przypadku pistacji, palmy kokosowej, orzecha włoskiego, czy kawowca. Makadamię w 1957 roku odkrył botanik Walter Hill, nadając drzewu nazwę na cześć przyjaciela, Johna Macadama.
Jak zbiera się orzechy
Orzechy macadamia nadają się do zbioru, kiedy owoce zaczynają spadać na ziemię. W przypadku upraw na większą skalę orzechy zbierają mechaniczne zamiatarki. Następnie wysyła się orzechy do zakładów przetwórczych – tam są suszone i opłukiwane w ciągu doby od zbioru. Dzięki temu odsłaniają się gładkie, ale niezwykle twarde skorupki orzechów makadamia. Do wyłuskania orzechów stosuje się stalowe rolki, które umożliwiają rozbicie skorupy o ciemnobrązowym zabarwieniu.
Choć najlepsze jakościowo są właśnie orzechy makadamia w skorupach, to najwygodniejszym rozwiązaniem jest kupno orzechów bez łupiny – ich samodzielne rozłupywanie może się okazać niepotrzebnym wysiłkiem. Jak wyglądają orzechy? Przypominają ziarna ciecierzycy, choć makadamia jest jaśniejsza i nieco większa.
Orzechy makadamia – właściwości
Czy wiesz, że o ile orzechy makadamia są zdrowe dla ludzi, to mają trujące właściwości dla psów? Nawet jeden orzech jest w stanie zaszkodzić psu i wywołać takie objawy jak gorączka, wymioty oraz zaburzenia chodzenia. Zwierzętom nie powinno się zresztą podawać żadnych orzechów ze względu na wysoką zawartość tłuszczu – są po prostu ciężkostrawne. Co jeszcze warto wiedzieć na temat właściwości orzechów makadamia?
- Mają delikatnie maślany smak, który niczym nie przypomina najpopularniejszych orzechów włoskich, czy laskowych. Orzechy macadamia warto skosztować tylko ze względu na walory smakowe – podczas jedzenia masz wrażenie, że niemal rozpływają się w ustach, ale jednocześnie są chrupiące i lekko słone.
- To najtłustsze na świecie – w ponad 75% składają się z tłuszczu, ale w jego składzie dominują jednonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas oleinowy), które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Pod względem zawartości tłuszczu dorównują im jedynie pekany i orzechy brazylijskie.
- Mają niską zawartość węglowodanów oraz niski indeks glikemiczny (IG = 10) – podobnie jak inne orzechy, orzechy makadamia pomagają skuteczniej kontrolować poziom glukozy i LDL (tzw. złego cholesterolu) u osób zmagających się z cukrzycą typu 2.
- Orzechy macadamia są wysokokalorycznym produktem, dlatego doskonale sprawdzają się jako energetyczna przekąska – nie można ich jednak spożywać w nieograniczonej ilości.
Orzechy macadamia ceni się więc nie tylko za smak, ale również za wartości odżywcze – podobnie zresztą jak w przypadku wielu innych orzechów. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, przeczytaj, jak wybrać orzechy. Pamiętaj jednak, że orzechy są silnym alergenem – osoby, które są na nie uczulone, po prostu nie powinny ich jeść.
Jak jeść orzechy makadamia
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu możesz się zastanawiać, czy orzechy makadamia rzeczywiście są zdrowe. Jak w przypadku każdej zbilansowanej diety kluczem do sukcesu jest umiar. Ile można zjeść orzechów makadamia dziennie? Jedna garść tych orzechów (40 g) to mniej więcej 290 kalorii. Najlepiej będzie, jeśli potraktujesz je jako zdrową przekąskę – nie musisz ich też jeść codziennie, wystarczy garść orzechów raz lub kilka razy w tygodniu. Warto też uwzględnić w diecie inne orzechy – im większa różnorodność, tym lepiej.
Zadbaj też o przechowywanie orzechów makadamia. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że szybko jełczeją. Gdzie kupić świeże orzechy? Dobrym rozwiązaniem będzie sklep ze zdrową żywnością, w którym znajdziesz szczelnie pakowane BIO orzechy macadamia, które są w ten sposób chronione przed wilgocią, światłem i działaniem powietrza.
Do czego służą orzechy makadamia
Ze względu na swoje właściwości orzechy makadamia znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Jak jeść takie orzechy poza traktowaniem ich jako przekąski podobnej do chipsów? Możesz je w bardzo prosty sposób włączyć do diety:
- nadają się do deserów – jako dodatek do ciast, lodów,
- będą świetnym uzupełnieniem owsianki oraz musli,
- zmielone orzechy macadamia możesz dodać do hummusu, panierki, posypać nimi słone potrawy, lub wykorzystać do przygotowania pesto,
- prażone orzechy możesz też dodawać do sałatek lub przygotować z nich pyszne masło orzechowe.
Do czego służą orzechy makadamia w kosmetyce? Tworzy się z nich wartościowy olej, który możesz potraktować jako samodzielny kosmetyk np. do włosów o średniej porowatości. Olej z orzechów makadamia wykorzystuje się również jako jeden ze składników kosmetyków nawilżających i ujędrniających skórę.
Orzechy macadamia – czy warto
Orzechy są doskonałym uzupełnieniem diety – dotyczy to również orzechów macadamia, których właściwości odżywcze wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Oczywiście ze względu na wysoką zawartość tłuszczu nie ma sensu jeść ich codziennie i w dużych ilościach. Maksimum, na które warto sobie pozwolić, to garść orzechów macadamia każdego dnia, ale w zupełności wystarczy sięgnąć po nie kilka razy w tygodniu. Zastanawiasz się, czy spróbować tych mniej znanych do niedawna w Polsce orzechów? Ich smak Cię zachwyci – w niczym nie przypomina klasycznych orzechów włoskich. Spróbuj!