Płatki drożdżowe nieaktywne - co to jest?
Wiele osób, spotykając się z tym produktem po raz pierwszy, zastanawia się nad tym, co to są płatki drożdżowe. To nic innego jak nieaktywna forma drożdży - nie należy zatem ich mylić ze zwykłymi drożdżami, które kupuje się najczęściej przy okazji robienia wypieków. Podczas ich produkcji, oprócz nieaktywnych drożdży, w procesie obróbki (w formie pożywki) bierze udział glukoza. Całość, po wyrośnięciu i uzyskaniu odpowiedniej wielkości, zostaje dezaktywowana - dzieje się to za sprawą wysokiej temperatury. Następnie, w procesie oddzielania oraz mycia, uzyskuje się płatki drożdżowe.
Właściwości płatków drożdżowych
Nie da się ukryć, że właściwości nieaktywnych płatków drożdżowych tylko i wyłącznie zachęcają do ich wypróbowania. Nie tylko skutecznie wzmacniają one smak, ale i chętnie są używane jako zagęszczacze. Poza tym mają one znacznie więcej do zaoferowania naszemu organizmowi:
- zwiększają odporność - działają one przeciwwirusowo oraz antybakteryjnie,
- przyczyniają się do zmniejszenia cholesterolu,
- wspomagają apetyt,
- dostarczają one nam drogocennych aminokwasów egzogennych,
- mają one pozytywny wpływ na kondycję skóry, paznokci, a także włosów,
- pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy.
Wartości odżywcze płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe i ich właściwości, o których wspomnieliśmy w powyższym podpunkcie, z pewnością zachęcają do wypróbowania tego produktu. Wspomniane zalety możliwe są dzięki witaminom oraz minerałom, które znajdują się w ich składzie. Mowa tu między innymi o:
- aminokwasach egzogennych,
- witaminach z grupy B,
- białku, błonniku,
- żelazie, cynku.
Płatki drożdżowe zastosowanie w kuchni
Zastosowanie płatków drożdżowych nieaktywnych jest szerokie i bardzo powszechne. Ze względu na swój wyjątkowy smak - orzechowo-serowy - a także na właściwości, chętnie używane są jako:
- zagęszczacz do sosów oraz zup,
- posypka - chętnie stosowana na kanapki, gotowane warzywa, ziemniaki, pizzę, makarony,
- dodatki do koktajli, pasztetów, kotletów itd.
Nie da się ukryć, że zastosowanie płatków drożdżowych jest duże. Dzięki temu, że nie fermentują, można je spożywać bez obawy o swój układ pokarmowy. Z ich pomocą da się również zadbać o kondycję organizmu, wzbogacić swoje dotychczasowe posiłki o nowy, ciekawy składnik, a także uzupełnić niezbędne minerały.
Właściwości płatków drożdżowych przykuwają uwagę - nic zatem dziwnego, że z łatwością można je zakupić. Znaleźć można je często w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością, jak i w sklepach internetowych. Niezależnie od źródła należy zwracać uwagę na skład produktu, który może być wzbogacany przez producentów o dodatkowe składnik. Jest to w szczególności istotne dla osób, które posiadają nietolerancję na jakieś składniki.