Suszone daktyle - właściwości, witaminy
Właściwości daktyli doceniane są już od tysięcy lat - nie bez powodu nazywa się je przecież chlebem życia w krajach arabskich. Mimo dużej popularności na wschodzie w Polsce nie sięgamy jednak po nie zbyt chętnie - warto to zmienić! Co to są daktyle i dlaczego warto je włączyć do swojej diety? Dowiesz się tego z poniższego tekstu.
Co to są daktyle?
Gdzie rosną i co to są daktyle? W Polsce kupuje się je zazwyczaj w formie suszonej. Są to niezwykle smaczne oraz zdrowe owoce, które rosną na drzewach, palmach daktylowych. Zbiera się je zazwyczaj na jesień albo też bardzo wczesną zimą. Daktyle rosną w charakterystycznych kiściach, których nie sposób przeoczy - ich owoce osiągają długość nawet 7 cm. Drzewa daktylowe występują w ponad 100 różnych odmianach! Ich owoce można podzielić na trzy podstawowe kategorie:
- miękkie,
- półtwarde,
- twarde.
Witaminy i minerały w daktylach
Daktyle suszone i ich właściwości doceniane są na całym świecie. Spożywając je dostarcza się organizmowi:
- witaminy z grupy B, czy też witaminę A,
- drogocenne minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez, a nawet potas, cynk, czy też mangan.
Jak widać minerałów oraz witamin w daktylach nie brakuje. Czy są jednak odmiany, które na tle innych uznać można za te najbardziej zdrowe? Oczywiście! Za najzdrowszy gatunek daktyli uchodzi Halawi oraz Medjool.
Właściwości daktyli
Daktyle i wartości odżywcze, które mogą one dostarczyć naszym organizmom, z pewnością przekonują do tego, aby włączyć je do diety. Trzeba jednak również wspomnieć o właściwościach suszonych daktyli:
- sięgając po nie można obniżyć poziom cholesterolu, czy też glukozy we krwi,
- mają one działanie przeczyszczające, dlatego też z pewnością warto po nie sięgnąć w przypadku zaparć,
- dzięki temu, że w ich składzie znajduje się potas, to z ich pomocą można utrzymać stały poziom ciśnienia,
- dostarczają one dużo energii do organizmu. Mówiąc o wartościach odżywczych daktyli nie można tego pominąć. Owoce te bogate są w cukry proste, które szybko wykorzystywane są przez organizm - dlatego też doceniają je sportowcy,
- pozytywnie oddziałują one na układ pokarmowy.
Właściwości daktyli są wszechstronne i badane na wielu polach, co tylko świadczy o ich pozytywnym oddziaływaniu na nasze organizmy.
Zastosowanie daktyli w kuchni
Poza właściwościami odżywczymi daktyli warto również wspomnieć o ich wyjątkowym, karmelowym smaku oraz szerokim zastosowaniu w kuchni. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że suszone daktyle nie są tylko i wyłącznie smaczną przekąską, dzięki nim można również przygotować:
- smaczne ciastka, czy też batony,
- wino - przy okazji opisywania właściwości daktyli wspominaliśmy o tym, że w ich składzie jest dużo cukrów prostych, dzięki którym owoce te szybko fermentują,
- ciekawe przystawki,
- wyjątkowe w smaku dania mięsne,
- curry,
- smaczne koktajle,
- sałatki.
Daktyle suszone i ich właściwości pozwalają także na produkcję mąki, miodu palmowego, przetworów, a nawet cukru daktylowego. Owoce te można zajadać zarówno świeże, jak i suszone - wszystko zależy od gustu! Kupując je warto postawić na sprawdzone źródła, gdzie z pewnością dostępne są dobrej jakości daktyle BIO.