Co to jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest wodnym roztworem kwasu octowego, który powstaje w procesie fermentacji octowej alkoholu. Wytwarza się go w procesie dwuetapowym podobnym do procesu wytwarzanie alkoholu. Pierwszym etapem jest dodanie drożdży do zmiażdżonych jabłek,które fermentują cukry z jabłek przekształcając je w alkohol. Drugi etap polega na dodaniu bakterii do roztworu powstałego z fermentacji, które fermentują alkohol i przekształcają go w kwas octowy, główną substancję czynną octu. Naturalny ocet jabłkowy ma ciemny pomarańczowy kolor i jest mętny. Ma bardzo bogaty skład witamin ( A,C,E,B), minerałów (potas, magnez, żelazo, miedź, krzem), kwasów (mlekowy, octowy, jabłkowy) oraz pektyn. Wszystkie składniki octu jabłkowego są łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Zastosowanie
Ocet jabłkowy ma wszechstronne zastosowanie, zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne. Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny już o nim wspominał. Dzięki kwaśnemu pH ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne.
Zastosowanie wewnętrzne
Pomimo, że jest kwaśny to alkalizuje organizm. Pobudza metabolizm, wspomaga wydalanie trucizn z organizmu, pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, podnosi ilość kwasu solnego w żołądku (tak ma być), zwiększa poziom ,,dobrego,, cholesterolu, obniżając przy tym poziom trójglicerydów, obniża poziom glukozy we krwi. Związki zawarte w occie jabłkowym rozszerzają naczynia krwionośnie, usprawniając tym samym ukrwienie wszystkich narządów.
Jak przygotować zdrowy napój?
Do szklanki przegotowanej wody dodajemy łyżkę octu jabłkowego (do smaku można jeszcze dosłodzić miodem). Taki napój pijemy na pół godziny przed każdym posiłkiem lub rano i wieczorem. Wskazane jest robienie sobie przerw w spożywaniu. Przy bólu gardła znakomicie sprawdza się płukanka z roztworu octu jabłkowego i wody w proporcjach 1 do 3. Ocet jabłkowy w naturalny sposób konserwuje niektóre produkty spożywcze. Hamuje rozwój bakterii, zapobiegając psuciu się żywności. Najlepszym sposobem na włączenie go do swojej diety jest użycie w codziennej kuchni do dressingów, majonezów itp.
Zastosowanie zewnętrzne
Antybakteryjny tonik dla cer z problemami skórnymi takim jak trądzik, łuszczyca. Ocet jabłkowy mieszamy pół na pół z wodą i przygotowanym roztworem przecieramy twarz. Ocet jabłkowy znakomicie sprawdza się jako płukanka do włosów , nadając im miękkość i blask. Zamiast dezodorantu można wmasować pod pachy troszkę octu jabłkowego, zapach octu szybko ulotni się, a działanie antybakteryjne pozostanie. Ocet jabłkowy to naturalny pomocnik w leczeniu grzybicy, wyprysków brodawek. Uniwersalny płyn do sprzątania mieszkania zrobimy rozcieńczając ocet z wodą. Taka mieszanka idealnie usuwa tłuste osady, zacieki, kamień i pleśń. Ocet nadaje się również jako płyn do zmiękczania tkanin (ok.1 szklanki octu wlewamy do pralki zamiast płynu do płukania tkanin). Ocet jabłkowy w połączeniu z sodą oczyszczoną doskonale usuwa pestycydy z owoców i warzyw, jak również wszelkie nieprzyjemne zapachy kuchenne. Jak widzimy ocet jabłkowy jest niezwykle przydatny dla osób, które lubią używać produktów naturalnych bez sztucznych składników i chemikaliów.