background

Olej kokosowy

Olej kokosowy uzyskuje się ze świeżych lub wysuszonych owoców plamy – czyli kokosów – gotując je przez jakiś czas. Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz zbiera się na powierzchni wody. Wystarczy go zebrać i schłodzić, aby otrzymać naturalny środek do smażenia i pieczenia, a także kosmetyk do pielęgnacji ciała i włosów.

Właściwości odżywcze oleju kokosowego

Tłuszcz kokosowy może być stosowany podczas przygotowania potraw jako zamiennik margaryny albo tradycyjnego oleju. W odróżnieniu od oleju słonecznikowego, olej kokosowy podczas obróbki termicznej nie przypala się, a przechowywany nawet dłuższy czas, nie jełczeje. Tłuszcz kokosowy zawiera dużo witamin (E, B, C), minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas) oraz aminokwasów. W swoim składzie ma także cenny kwas laurynowy, obecny także w mleku matki, dzięki czemu podnosi odporność. Spożywanie oleju kokosowego zalecane jest osobom będącym na diecie. Dzięki unikalnej proporcji kwasów tłuszczowych, zmniejsza uczucie głodu, a regularnie spożywany redukuje otyłość brzuszną i hamuje apetyt na słodycze. Tłuszcz kokosowy ma także dobroczynny wpływ na układ pokarmowy - zapobiega owrzodzeniom jelit, oczyszcza kosmki jelitowe i poprawia wchłanianie składników odżywczych.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej kokosowy ma właściwości odżywcze i nawilżające, przez co doskonale sprawdza się jako balsam do ciała. Dzięki niemu skóra dłużej zachowuje młodość i sprężystość oraz szybciej się regeneruje. Tłuszcz kokosowy wcierany w skórę pomaga w gojeniu się niewielkich ran i łagodzi podrażnienia. Regularnie stosowany do pielęgnacji włosów, wygładza je i nawilża, a przy tym zapobiega ich wypadaniu. Pomaga również w walce z łupieżem – przed umyciem włosów należy wetrzeć olej kokosowy w skórę głowy, a przy okazji nanieść naturalny kosmetyk na wilgotne końcówki. Następnie trzeba zawinąć włosy w ręcznik na kilka godzin. Na koniec dokładnie umyć włosy szamponem.

Ostatnio na blogu