Jak smakują płatki drożdżowe?
Mają dość intensywny drożdżowy zapach, dlatego dość długo nie mogłem się przekonać żeby ich spróbować. Jednak po spróbowaniu okazały się całkiem smaczne. Mają delikatnie serowo-słony smak.
Do czego można stosować płatki drożdżowe?
Doskonale nadają się jako zagęszczacz sosów i past kanapkowych. Można je stosować jako przyprawę do zup, np zamiast vegety. Weganie bardzo często używają ich jako zamiennik sera na pizzach i zapiekankach, ponieważ po podgrzaniu wyglądają i smakują jak żółty ser.
Na co zwracać uwagę wybierając płatki drożdżowe?
Przede wszystkim ważny jest skład. Najlepsze płatki są bez żadnych dodatków, tj głównie pszenicy i soli. Jest to przy okazji podstawowy warunek dla osób na diecie bezglutenowej. Warto wybierać też płatki z certyfikatem ekologicznym. Takie drożdże są karmione ekologiczną melasą z trzciny cukrowej zamiast zwykłym białym cukrem.
Czy drożdże suszone to są płatki drożdżowe?
Nie! To zupełnie inne produkty nie można ich stosować jako zamiennik, suszone drożdże są nadal aktywne i nie można ich spożywać w dużej ilości. Płatki drożdżowe muszą być nieaktywne, to podstawowy warunek. Drożdże suszone i piekarskie to inny produkt. Szukaj nieaktywnych płatków drożdżowych, takie nie będą fermentować w twoim żołądku.